Kanser Nedir?
Kanser,hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile vücudumuzun çeşitli bölgelerinde oluşan bir hastalıktır.
Kanser Neden Olur?
Kanserin nedenleri tam olarak bilinmemektedir ancak genetik yatkınlık ve çevresel faktörler olmak üzere 2 risk faktörü vardır.
Çevresel faktörler; sigara ve kullanımı, radyasyona ve yüksek dozda röntgen ışınına maruz kalma, kanserojen bazı kimyasallara maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları, hava kirliliği gibi faktörlerdir.
Kanser; yaş, cinsiyet ve ırk gibi Biyolojik Risk Faktörlerine bağlı olarak oluşabilir.
Cinsiyet: Bazı kanser türleri cinsiyetle ilişkilidir. Örneğin prostat kanseri sadece erkeklerde görülür.Bunun sebebi prostat bezi sadece erkeklerde bulunur. Meme kanseri hem kadın hem de erkeklerde görülebilir, ancak kadınların meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
Yaş: Pek çok kanser türü yaşlılarda ortaya çıkar. 50 yaşın üstündeki kişilerde kanser görülme riski daha yüksektir.
Irk: Bazı ırklarda belli tip kanserler saha sık görülmektedir. Örneğin prostat kanderi Amerikalı zencilerde daha sık görülür.
Cilt: Sarışınlarda cilt kanseri daha sık görülmektedir.
Kanser Belirtileri Nelerdir?
Kanser Çeşitleri Nelerdir?
100'den fazla çeşidi vardır. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklar yanında ölüme dahi sebebiyet verebilir.
Kanser Nasıl Tedavi Edilir?
Kanserin tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemler cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Daha az sıklıkla kullanınılan tedaviler ise hormon tedavileri, biyolojik tedavi yöntemleri ve hedefe yönelik tedavilerdir. Bu tedavi yöntemleri tek başına veya birlikte uygulanmaktadır.
Kemoterapi; Kanserin ilaçla tedavi edilmesi demektir. Kemoterapide kullanılan ilaçlar kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını önleyerek onları hasara uğratır. Klasik kemoterapiler tek başına kullanıldıkları gibi bazı ilaç kombinasyonları ile uygulandığında daha fazla etki gösterebilmektedir.
Radyoterapi; Radyasyon, dalgalar ya da parçacıklar tarafından taşınan özel bir enerji türüdür. Yüksek dozdaki radyasyon enerjisinin tedavi amacı ile kullanılmasına "radyoterapi" ya da "ışın tedavisi" adı verilmektedir.
Kanser Tedavisine Bağlı Semptomlar ve Beslenme Önerileri
Kanserde Beslenme Önerileri
Besin tüketimi yeterli olmayan kanser hastalarında, bireye özgü beslenme danışmanlığı hastanın besin alımını, yaşam kalitesini artırabilir ve tedavi komplikasyonlarını azaltabilir.
Kanserli hastaların istisnai bir durum olmadıkça enerji ve diğer gereksinimlerinin arttığı bilinmektedir. Bu nedenle uygun kalori ve protein değerlerinde nötropenik diyet planlanması gerekebilmektedir.
Glutamin immün sistemi destekleyici ve intestinal mukoza hücrelerini koruyucu özellik göstermektedir. Bu nedenle kanser hastalarında glutamin takviyesi önerilmektedir.
Glutamin içeren besinler yumurta, et, süt, yoğurt, balık, ıspanak, maydanoz, kemik suyu, baklagiller, fındık, kırmızı lahana… Olarak sıralanabilir.
Omega 3 yağ asitleri ile ilgili yapılan bazı çalışmalarda, kanser kaşeksisini geri döndürebileceği, yağsız vücut kütlesi ve kas dokusunu koruyup/geliştirebileceği ve vücut ağırlığı korunumuna yardımcı olabileceği bildirilmiştir. Bu sayede beslenme durumunu geliştirebileceği, yaşam kalitesini artırabileceği, kemoterapi ve radyoterapi ile ilişkili toksiteyi ve post operatif morbiditeyi azaltabileceği ve nötrofil fonksiyonunu artırabileceği ile ilişkili sonuçlara ulaşılmıştır.